На сьогоднішній день, сучасна медицина займається не тільки лікуванням різних захворювань, але і покращує принципи профілактики, як захворювань, так і їх ускладнень.

Існує первинна та вторинна профілактика інсульту.

Первинна профілактика інсульту – комплекс заходів, спрямованих на попередження виникнення захворювання.

Вторинна профілактика інсульту – комплекс заходів, спрямованих на попередження виникнення рецидивів та ускладнень захворювання.

Виділяють кілька напрямків у профілактиці інсульту, це:

  • Модифікація способу життя.
  • Постійний контроль за судинними факторами ризику.
  • Постійний контроль за реологічними властивостями крові, тобто антитромботична терапія.

 

Первинна профілактика інсульту:

Контроль судинних факторів ризику.

Регулярний контроль за рівнем артеріального тиску (АТ). Необхідно підтримувати оптимальний рівень АТ 120/80 мм.рт.ст. Для початку необхідно модифікувати спосіб життя (дивись нижче). Для пацієнтів з максимальною порогової артеріальною гіпертензією (120-139/80-90 мм.рт.ст.), серцевою недостатністю, діабетом, хронічною нирковою недостатністю або інфарктом міокарда показано призначення антигіпертензивної терапії (препарат окремої групи або їх комбінації). У осіб похилого віку необхідно контролювати ізольовану систолічну гіпертензію (верхній, тобто систолічний АТ140 мм.рт.ст і нижній, тобто діастолічний АТ 90 мм.рт.ст).

 

Регулярний контроль за рівнем цукру крові.

Оптимальний рівень глюкози в крові становить 3,3 - 5,5 ммоль/л. Для підтримки нормальної концентрації цукру необхідно дотримуватися дієти і приймати певні групи препаратів. У осіб з цукровим діабетом необхідно більш інтенсивно знижувати АТ.

 

Регулярний контроль за рівнем холестерину в крові.

Зниження рівня холестерину крові (нижня межа 3,9 ммоль/л) рекомендується здійснювати зміною, в першу чергу, раціону харчування, а потім призначенням статинів. За даними аналізу досліджень, ризик розвитку інсульту при призначенні статинів був знижений з 3,4% до 2,7%.

 

Відмова від куріння.

Куріння подвоює ризик розвитку інсульту, а відмова - знижує ризик до 50%.

 

Відмова від алкоголю.

Зловживання алкоголем істотно підвищує ризик інсульту в результаті підвищення рівня артеріального тиску. Вживання червоного вина, у порівнянні з іншими алкогольними напоями, асоційоване з найменшим ризиком.

 

Регулярне виконання фізичного навантаження.

Регулярна фізична активність сприятливо впливає на рівень артеріального тиску і цукру крові, значно знижує холестерин крові. Фізична активність у вільний час (від 2 до 5 годин на тиждень) значно знижує ймовірність розвитку захворювання.

 

Регулярне дотримання дієти.

Найголовніше, з раціону виключити надмірну кількість кухонної солі (не більше 5 г на добу) і насичені жири. Регулярно і щодня їсти фрукти і овочі. Не менш виражений ефект спостерігається при вживанні нежирних сортів риби. Регулярне надходження в організм фолієвої кислоти (що міститься в зернових продуктах) значно скорочує летальність при інсульті. Найбільш виправдана - середземноморська дієта.

 

Відмова від замісної гормональної терапії в постменопаузі.

Відомо, що гормональні препарати погіршують реологічні властивості крові, у зв'язку з чим прийом їх небажаний. Значно збільшує ризик інсульту тривалий (понад 5 років) прийом естрогенів.