Пам’ятка

з профілактики кишкових інфекцій


Кишкові інфекції – група інфекцій з локалізацією збудника в різних органах травного каналу і ураження цих органів, виділення збудника з екскрементами людини і переважно фекально-оральний механізм передачі. До цієї групи належать такі небезпечні захворювання: черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз.

Джерелом інфекції може бути заражена людина з клінічними проявами або без проявів захворювання – так званий «носій». Джерелом інфекції також можуть стати хворі тварини або птахи (при сальмонельозі), коли причиною захворювання є споживання м’яса тварин, інфікованого прижитєво або при порушенні режиму забою, транспортування і зберігання туш, при розробці сирого і вареного м’яса на одних розділочних дошках, а також при споживанні інфікованих яєць домашньої птиці чи страв з них.

У харчових продуктах мікроби можуть не тільки довго зберігатися, але й розмножуватись при кімнатній температурі, особливо в молоці, м’ясному фарші, бульйоні, салатах, кондитерських виробах з кремом.

Механізм передачі збудника фекально-оральний, коли збудник з організму зараженої людини потрапляє з фекаліями в зовнішнє середовище, звідки з харчовими продуктами, водою або ж через забруднені предмети побуту чи руки потрапляє до організму здорової людини.

Ознаки захворювання можуть бути різного ступеню важкості: від легкого перебігу при кишкових інфекціях, викликаних умовно-патогенними збудниками, ротавірусній інфекції до важкого ураження травного каналу при черевному тифі.

Для всіх кишкових інфекцій є характерними розлади з боку шлунково-кишкового тракту (блювота, пронос, біль у животі) прояви загальної інтоксикації (біль голови, слабкість, підвищення температури тіла), а також ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри, зменшення сечовиділення).


Щоб не захворіти потрібно:

  • вживати лише кип’ячені молоко та воду;
  • утримуватись від купівлі харчових продуктів, які реалізуються з порушенням холодових умов – на стихійних ринках;
  • не використовувати для пиття та приготування їжі воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • дотримуватись охайності та чистоти при приготуванні їжі, навчити дітей з раннього віку гігієнічних навичок;
  • обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання, терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

Не займатись самолікуванням!